En ole viime aikoina maalannut, mutta olen tullut miettineeksi maalaamista, lähinnä suomalaisten maalaamisesta kiinnostuneiden maalaamaan oppimista ja taidemaalarin tms. ammattia. Maalaamisessa näkyy levan se sama kuin muussakin taiteessaja taidoissa ylipäätään, että kiinnostunutr oppii ja tekee hyvällä tyylillä, hyvällä laadulla, mutta mallit ovat niitä kyllästyneitä, jotka eivät yllä siihen laatuun, johon aloittelija tähtää, ja niin nuo ensikertalaisen tekeleet jäävät kelvottomiksi rankattuina syrjään ja aloittelija toivoo toisen kerran yrittävänsä paremmalla onnella ja etenkin paremmalla hengellä uudestaan - kun ammattikoulutuksen saaneen tai muuten työlästyneen tekemisissä vaikka näyttäisi olevan laatua, niin se on eri pohjalta kuin aloittelevan suomalaisen ja niin juuri mallista matkituista piirteistä tulee lättäniä tai suhteettomia, jotenkin koululaismaisen ruutumallisia, ideanaan vain mielikuvitusta tai muuta hengetöntä. Mutta missä aloittelijan taito menee pieleen, on kai se järjestys jossa yrittää piirtää tai maalata: pitäisi vierekkäisten sijaan maalata vaikutelmien mukaan, ei esim. koko hahmoa tarkkaan vaan siinä muodossa ja siinä järjestyksessä kuin vaikutuksen tekee ja kokonaishahmo koko ajan mielessä niin kuin maisemakatse tai laajempi kuva katsellessa.
Maalaamisen kai sanotaan usein sopivan rauhallisille luonteille, mutten oikein ymmärrä, miten, kun oman elämän henki, meininki tuo väriä ja tenhoa maalauksille ja se meinaa, etteivät rauhallisen maalaukset olisi yhtä vaikuttavia kuin vahvasti elävän. Kai se on niin, että jso joku ei pidä maalaamisesta, niin sanoo sen sopivan rauhallisille, kun itsellä mieli tekee muualle, mutta totuus kai on, että maalaaminen sopii maalaamisesta kiinnostuneille eikä erityisemmin juuri rauhallisille, joille kai kaikki lukeminen myös menisi.
Miten maalaamaan sitten oppii? Tarvitaan kiinnostus maalaamiseen, hyvä vesivärimaalauksen tai piirustuksen oppikirja tai pari, joita ylisuuresti panostaen ylihyvään laatuun pyrkien kovin hitaasti kuva kuvalta sieltä täältä lukee sekä kiehtovia aiheita kuin löytöretki lähiseudun luontoon, missä jokainen aihe on erilainen, kaunis ja kiehtova.
Lue lahjojen ja taitojen oppimisesta kaksi kirjoitusta blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi alusta. Nuo oppikirjat ja luontoaiheet opettavat maalaamaan muodot oikein. Keskittyminen tunnelman maalaamiseen ja esim. ilmeiden saamiseen tunnelmaltaan eikä välttämättä mittasuhteiltaan oikein, tuo kuviin elävbyyttä ja aidonnäköisyyttä. Maalaaminen kotona oman mielenkiinnon mukaan tuo kuviin leppoisuutta ja tunnelmallisuutta kurssilla käymisen sijaan. Treenaamisen sijasta suuri mielenkiinto maalaamista kohtaan tuo tarkkaa oikeaanosuvaa jälkeä. Kuuluisien maalauksien kuvista oppii paljon maalaamisesta. Jotakin olen myös kirjoitellut tähän blogiini tai muihin blogeihini.
Jos haluat oppia maalaamaan, lue koiran (ja muun samaan tapaan) maalausohje http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html . Lue myös, hitaasti ja suuresti panostaen, piirustuksen ja vesivärimaalauksen oppikirjoja ja yritä oppia mallista niiden kuvien maalaustavasta. Omia ohjeitani (Kaisa Hannele Tervola) maalaamaan oppimisesta tämän blogin teksteinä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti