Maalauksen ja piirtämisen oppikirjoista näkyy oppivan kivasti, kun löytää jonkun mielestään tunnelmallisen tai muten hienon maalauksen ja jää sitä katselemaan, että miten se on maalattu ja miten tunnelma saatu aikaan. Sulattelee ja kopioi mielessään tuon katsomisesta kiehtoutuvan mielentilan ym., mitä kuvasta oppii. Piirtääs itten omia aikojaan herkällä kädellä joatkin itseä kiehtovaa niin, että ovat nuokin taidot mukana auttamassa ja oma vanha elämänviisaus toki myös.
Luontokohteista oppii paremmin kuin rakennetusta, koska luontokohteella on oma rytmi ja henki, kun taas rakennettu voi olla ainakin osin ideaa vailla.
Ihmisen muodot saa oikein, kun kiinnittää huomionsa tunnelmallisiin havaintoihin ja siihen kokonaishahmoon, jonka ihminen ja kukin kehon osa mieleen luo. Piirtää sitten tuo tunnelmahavainto ohjaajaanaan sitä kuvastavan muodon eikä viivaa, että montako milliä mihinkin suuntaan senttimetrimitalla.
Kukin kehon osa nähdään tunnelmallisen kokonaishahmon osana ja piirretään tai maalataan kehon osa, siis koko alue keraalaan. Esim. leuan ja suun muodon saa enemmän oikein, kun katsoo laajalti leukaperiä myöten koko alueen muotoa ja vain varjostaa suun omantunnelmaisekseen ja samaan tapaan kunkin kehon osan siinä kuvastuvaa elämänaluetta ja luonteenomaista käytöstä kuvastavaksi. Vastaavasti silmien piirtämisessä on hahmotettava otsahiuksia, nenän yläosaa ja poskipäitä myöten koko alue tunnelmineen ja piirrettävä silmät tunnelman perusteella oikeaan kohtaan ja oikeanmuotoisiksi. Mieleen syntyvässä tunnelmahahmossa on kulmakarvojen muoto kirjautuneena havainnonteon kielellä eli siten juuri kuin kuvaan on hyvä, toivottava piirtää. Itse silmät tarvitsevat lisäksi tarkemman elämästä kiehtoutuvan katsomisen, jotta ne ikään kuin hehkuvat kuvastellessaan sitä, miten elämä kiehtoo mallia.
Tarkan muodon saa kuulostelemalla uten laulun meininkiä kuulostellaan. Kunkin osan kiehtovan kauneuden tulisi soljua laajemman kokonaisuuden kiehtovuuden osana ja olla luontevalla painotuksella siinä omaan tärkeyteensä ja kokonaisuuden kauneuskäsitykseen nähden.
Jos haluat oppia maalaamaan, lue koiran (ja muun samaan tapaan) maalausohje http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html . Lue myös, hitaasti ja suuresti panostaen, piirustuksen ja vesivärimaalauksen oppikirjoja ja yritä oppia mallista niiden kuvien maalaustavasta. Omia ohjeitani (Kaisa Hannele Tervola) maalaamaan oppimisesta tämän blogin teksteinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti