Esim. värien valinnassa ainakin oman kokemukseni mukaan perustaito on ollut valita oikeaa väriä oikeanvahvuisena, katsoa, mihin väreihin päin sitä pitäisi taittaa ja valita niitä silmämääräisesti oikeanvahvuisina, esim. ensin yksi sävy ja sittent uumia, että tähän hiukan vielä lisää vihreää. Tuon taidon lisäksi pitää maalatessa kiinnittää huomiota siihen, minkä vaikutelman antamisen pitää tärkeänä kyseistä uutta osaa maalatessa. Esim. jos kontrasti, niin millainen olisi mielikuvissa hyvä väri ja vahvuus sekä sävy luomaan kontrasti, sekoita se. Tai jos tunnelma, niin millaisen tunnelman haluan, millainen väri se olisi sävyineen ja vertautumineen, tunnelmineen, sekoita se tunnelma oppaanasi, vertailukohtanasi, samoin muut käytössä olevat värit ja niiden yhdessä muoodstaman kokoanisuuden tunnelma oppaanasi. Silloin kokemus, jonka haluan maalata, antaa ohjeet maalaamiseen, kun värien sekoittamisen ja muotojen ja tunnelmien maalaamisen perustaidot hallitsen.
Jos ajattelee nyt vaikka tuota vaimon kuvaa, joka vaikuttaa aika saavuttamattomalta tavoitteelta keskivertomiehen taidoilla, niin ei kai siinä olekaan olennaista saada pikkutarkkaa kuvaa joka viiva millilleen oikein vaan ikuistaa jotakin hetken tunnelmasta, vaimon tunnusomaisista piirteistä, joita on ehkä muutama niin kuin tyyli ja tunnelma ja piirteet karkjeasti.
Katso maalaustaidon perustaitojen oppimisesta http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html . Tärkeä lukea ja kokeilla!
* * *
* * *
Keskiviikkona 21. lokakuuta 2015
Voiko olla, että halutessaan maalata kunnollisen hienon kuvan aloittelija yrittää saada samaan maalaukseen monta hienoa piirrettä ja tunnelmaa, ja niin niistä mikään ei ole piirretty kovin suurella ja niin ne eivät näy suurina kuin vaikuttavana maalauksena vaan ihan vain, että on yritetty. Mutta sitten jos maalaa muutaman piirteen karkeasti tunnelmiin keskittyen, niin ne näkyvät niin, että syntyy yksi kokonaisuus, joka on ihan hieno katsella. Siihen jos lisää ohimennen vähän niistä huomioista, joita ensin yritti piirtään, niin näkymä saa kauniimpaa rakennetta ilman ,e ttä kokonaisuus kärsii yksityiskohtiin liikaa keskittymisestä. Voiko olla, että samalla tavalla aloittelija oppisi maalaamaan hevosia, jos pitää hevosista erityisesti?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti