keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Taiteen myymisestä - 8. toukokuuta 2013

Se, ettei Retrettiin ole aiottu ensi kesäksi näyttelyä, laittaa miettimään, että miksiköhän? Luonnonkauniilla paikalla Punkaharjulla luonnon ympäröimän reitin päässä olisi kiva katsella luontoaiheisia maisemia, joista oppii paremmin arvostamaan ympäröivän maiseman kauneutta ja mökkeilypäiviä, oman mökkiluonnon kauneuden runsautta. Ja sit'ä paitsi nykymaailmassa tietokoneiden viedessä meininkiä uuteen toimimattomaan suuntaan toivoisi keinoa sovittaa rakentavasti yhteen sivistys ja käytännön mökkeily, ja sen taide tarjoaa - mutta paremmin Retretissä kuin Savonlinnan keskustassa. Arvotaulut kai ovat kovin kalliita, mutta voisiko järjestää pienemmän (luolasto vaatii jotakin remonttia) vähemmän tunnettujen paikallisten ja romaanitaiteilijoiden näyttelyn Retretin taloissa? Kai sekin antaisi lisäravintoa taiteenn'älkäisten kesälomaan ja ylipäätään olisi kiva lisä kesälomapäiviin.
Jos vaikka olisi myyntinäyttely: ensin joitakin hienompia tauluja, joita ei voi ostaa tai ainakaan saada ennen kesän loppua ja sitten iso kasa erilaisia myytävissä olevia tauluja. Jos ne olisivat tiiviisti värikkäänä joukkona vierekkäin ja päällekkäinkin, niin vastaisiko se sitä, millaisia ne olisivat mökillä seinällä tai kotona piirongin tai sohvan yllä? Harvalla on iso valkoinen seinä tyhjänä kotonaan tai mökillä. Mökillä on yleensä seinällä muita kuvia ja kaikenlaista tarpeellista ja luonnosta löytyneitä heiniä, sulkia, kaarnanpaloja jne., jolloin katsottavan joutuu poimimaan muun ihan erilaisen lomasta eikä se silti vähemmän kiva ole.
Pitäisikö taidetta myyvän käyttää sosiaalista lomailu- ja elämänviisauden arvostamisasennetta sen sijaan, että keskittyisi taiteen tekoonja taiteeseen instituutiona? Luulisi olevan tärkeää katsella taulua sen ostamisesta kiinnostuneen kävijän silmin. Ja tärkeää on antaa esimerkillään hyvä henki kävijöiden taideharrastukseen - ei siis uupuneen urautunut tai kirjanoppinut kurssimainen - vaan innostunut, hengessä läsnä vaikkei aina kirjainta osaa, innostunut ja sydämellään mukana myymisessä eli siis jakamassa jotakin arvokasta niillekin, jotka eivät osta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti