lauantai 10. lokakuuta 2015

Lauantaina 10. lokakuuta 2015 - maalaamisen opettamisesta lapsille ?

En tuota niin tiedä, mutta jos lapsen yrittäisi opettaa maalaamaan ihan alusta asti, niin olisiko siveltimenjäljen tunnelma silloin tarkaan jälkeä tärkeämpi ja värit olennaisia, alkupään aiheina mm vaikkapa auringonlasku ja puu. Ja siveltimenjäljen sijasta tarkkaa jälkeä voisi opetella piirtämällä. Piirtäisi kappaleen matkaa ja jäisi muistelemaan, että mikä oli missäkin kohdassa piirtäessä mielentlan, tunnelma, intentio, ajatus, aistittu mielikuva, tunteet ym,  sosiaaliset vaikutteet esim. vanhemmilta ja näiden tyylilajit, ja oppisi siitä sitten, että mikä vaikuttaa piirrosjälkeen mitenkin. Ja siveltimellä sitten osaisi maalata aika tarkkaan pitämällä sitä kädessä kuin kynää?
Jos jo osaa piirtää ja maalata, aika tarkkaankin, niin voisi kokeilla tänä blogin, olikohan toukokuun loppu 2013 koiran valokuvaus- ja maalausohjetta, mutta se on kai vanhemmille lapsille, nuorille ja aikuisille.

Piirustuksen ja vesivärimaalauksen oppikirjat ovat toki hyvä malli, jos katsoo, miten niiden kuvat on maalattu ja pyrkii oppimaan jotakin sinne päin eikä kopioimaan niiden tyyliä ollenkaan.

* * *

Piirustuksessa ja maalaamisessa vaihtelevainen kiehtova runsas aihevalikoima on tärkeä. Ideoin joskus lehmien valokuvia:
"Lehmän kasvokuva persoonallinen,
sosiaalinen kuva edestä,
lehmiä toisten lehmien katveessa,
lehmä ja varjo,
lehmä ja kesä esim. niittykukkia aurinko jne.,
vasikka temmeltää,
imee emoltaan sosiaalinen kuva,
lehmä ja lapsi,
vasikka ja lapsi,
maanvijelijä navetta ja lehmiä,
lehmää lypsetään,
lehmät kulkemassa navetalla tai niitylle,
lehmisavu,
emäntä lypsää käsin,
lehmä ja tipu,
navetta kivasti ja lehmät tyytyväisiä,
kiva valo kuvissa,
lehmiä puun tai kukkivan pensaan katveessa,
lehmät rannassa,
maalaismaisema
jne."
Oikeastaan ajattelin, että jos maanviljelijä kiinnostuisi valokuvaamisesta ja nämä aiheet olisivat vain ponnahduslauta omien hyvien aiheiden keksimiseen, ottaisi kivoja kuvia siitä sun tästä ja osa kanssa lehmistä jotakin kivaa, niin olisi siinä monimuotoisuutta ja juuri hyvän laadun perusteella valittua, mikä ehkä tekisi työstä navetassa vähemmän urautunutta, olisi monta ratkaisua kuhunkin juttuun ja ne juuri sillä perustein valittuja, että ovat toimivia ja muakavia, hyviä valintoja ylipäätään, ja se joustavuus kävisi valokuvauskiinnostuksen siivillä eikä tarttisi erikseen niin nähdä paljoa vaivaa sen eteen. Ja lehmistäkin kai olisi kiva, jos olisi jotakin niiden tiimoilta kehuvaa, mukavia hetkiä löytävää, paremmille teille opettavaa. Mutta siis ihan vain hauska valokuvausharrastus ideana eikä jotenkin suunnitelmallisesti työn kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti